De Hondenlosloopweide-maagd


Nog nooit naar een hondenlosloopweide geweest? Dat kan toch niet, jij werkt toch met honden? Deze vragen kreeg ik een tijd geleden van enkele klanten. Zij waren verbaasd te horen dat ik nog nooit één voet op een losloopweide had gezet en dat met mijn job!


Het sprak me toen niet aan om met allemaal onbekende honden samen te komen. Je kent de andere aanwezige honden niet en je weet nooit wat er allemaal kan gebeuren. Daarnaast was er ook nog, mijn hond-met-een-handleiding Swa, met hem naar een losloopweide gaan, wel ... dat kon twee kanten uit: ofwel positief, ofwel negatief en eerlijk gezegd wilde ik helemaal niet uittesten welke kant het dan wel zou uit gaan. Ik neem bewust geen risico’s omtrent het welzijn van mijn honden.

Ondertussen ben ik geen hondenlosloopweide-maagd meer en is de ontgroening al lang achter de rug, met dank aan diezelfde klanten. Met hen en hun leuke viervoeters, ben ik samen met mijn hond Tist naar de losloopweide geweest. Als hondengedragstherapeut levert dat bezoek je een bron aan informatie op. Je ziet de voor- en nadelen van een hondenlosloopweide.
Daarom wil ik jou enkele tips geven om dit bezoek zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. #always-safety-first!

Ben jij ook nog een hondenlosloopweide-maagd en wil je graag voor de eerste keer naar de losloopweide met jouw hond? Dan heb je een plan van aanpak nodig. Met onderstaande tips heb je een grote kans op succeservaringen.
 • Iedere hondenlosloopweide heeft tegenwoordig wel zijn eigen facebookgroep of -pagina waar foto’s en/of filmpjes worden gepost. Hier kan je al een eerste indruk op doen van de weide en hun bezoekers.
 • Ga samen met jouw hond vooraf de locatie rondom de losloopweide verkennen.
 • Kies een rustig moment om de weide voor de eerste keer te bezoeken.
 • Maak samen met je hond eerst een leuke, ontspannende wandeling vooraleer je naar binnen gaat.
 • Verlies jouw hond niet uit het oog! Contact met andere eigenaars is leuk maar kan zeer afleidend werken. Jij bent verantwoordelijk voor jouw hond.
 • Ken je hond. Let op lichaamstaal en de andere signalen die je te zien krijgt. Verdiep jezelf in lichaamstaal bij honden en leer stress- of kalmerende signalen herkennen, deze zijn bij alle honden dezelfde, over de ganse wereld. Ben je benieuwd naar de lichaamstaal van honden? Hou dan zeker onze agenda in de gaten!
 • Als jouw hond bij of naast je komt staan, wil dit meestal zeggen dat hij er even genoeg van heeft. Bescherm jouw hond en stuur de andere honden weg. Jouw hond beschermen doe je door zelf tussen jouw hond en de rest te gaan staan, eventueel stuur je de andere honden met een rustig handgebaar weg. Doe dit op een rustige manier en blijf rustig ademen. Vermijd honden op te pakken, dit maakt andere honden zeer nieuwsgierig en kan hen misschien tegen jou laten opspringen.
 • Pas op met snoep! Laat dit thuis ofwel in de auto liggen want voor je het weet staat er
  een hele meute rond jou klaar om dat ene snoepje in ontvangst te nemen. Kan je het echt niet laten om hondensnoepjes mee te nemen, pas dan de volgende regel uit de hondenetiquette toe. Vraag steeds aan de eigenaar toestemming of hun hond een snoepje mag hebben voor je dit aan de hond geeft, jij kent die hond niet en weet natuurlijk ook niet of de hond intolerant of allergisch is aan bepaalde voeding.
 • Voor speeltjes geldt hetzelfde, laat deze thuis. Speeltjes kunnen rivaliteit tussen honden naar boven brengen. Dit is wel het laatste wat je wil op een hondenlosloopweide, het hoofddoel blijft natuurlijk het gezellig samenzijn van honden en eigenaars.

Ik vergeet bijna nog het allerbelangrijkste te vermelden. Geniet!!! Geniet van jullie bezoek aan de hondenlosloopweide. Geniet van de interactie tussen alle aanwezige honden. Geniet van de honden die elkaar leren kennen en die met elkaar spelen.

Laat ons weten hoe jouw eerste bezoek aan de hondenlosloopweide is verlopen.
Misschien heb je zelf nog tips of tricks die je met ons wil delen.

Voel je je na het lezen van dit artikel toch nog onzeker om die eerste stap te zetten of liep het vorige keer niet van een leien dakje? Zoek je een helpende hand om jullie bezoek aan de hondenlosloopweide te begeleiden? Dan helpen wij jou graag verder. Klik hier voor meer informatie over onze 'Intro hondenlosloopweide'.

Reacties